Image default
Beldocs 2019Vesti

Dokumentarac o Lenardu Koenu na Beldoksu!

Izgubljeni dokumentarac o Lenardu Koenu na Beldoksu

 

Među pet izuzetnih muzičkih dokumentaraca u programu „Intermission“, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs prikazaće i film o Lenardu Koenu „Bird on a Wire: Leonard Cohen”, dokumentarni film za koji je dugo smatrano da je zauvek izgubljen. Reditelj Toni Palmer, koji će biti gost festivala, u filmu slika snagu reči i muzike Lenarda Koena (1934-2016), čuvenog kanadskog muzičara i pesnika, jednog od najvećih vizionara među umetnicima svog doba.

Ovaj film je dugo smatran izgubljenim. Reč je o dokumentarnom filmo o turneji Lenarda Koena po Evropi 1972. Godine 2009, otkriveno je 294 rolne filma u jednom skladištu u Holivudu – dokumentarac je pronađen i digitalno, a restauracija ga je učinila dostupnim. Ovaj film beleži 17 najvećih Koenovih pesama u vreme kada je bio na vrhuncu slave. Istovremeno, to je i svedočanstvo jedne muzičke turneje i slika utisaka o svemu onome što se dešava tokom nastupa. Koen je 18. marta 1972. turneju po Evropi započeo u Dablinu a završio Jerusalimu 21. aprila. Nastupao je u 20 gradova, u Rojal Albert Holu u Londonu, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu…

Kako je primetio filmski kritičar Bernadet Meknulti iz britanskog „Telegrafa”, film pruža dotad neviđeno „Koenovo lice, osvetljeno i uokvireno tako da izgleda kao renesansna slika”. Pored svedočanstva o jednoj od najintrigantnijih karijera u popularnoj muzici prošlog veka, „Ptica na žici” je i važan dokument o Evropi u ranim sedamdesetim godinama, kulturi tog vremena, novim idejama koje su se rađale, promenama koje su prethodile.


Foto: Beldocs promo

Related posts

Fridkin bez cenzure (Friedkin Uncut)

Libartes

Seks splav i pomahnitali naučnik (The Raft)

Libartes

Tuča u galeriji

Libartes