Image default
Poezija

Edi Matić, Da su poslali pjesmu dočekalo bi je kolo

Da su poslali pjesmu
dočekalo bi je kolo

Da

Da su poslali plesača
čekala bi ga muzika
Slikara bi dočekale boje
balerinu reflektori
poetu gravirane korice
Da su poslali pisca
čekalo bi ga zlatno pero
Glumca bi čekala pozornica
Gladnoga kruh
Smrznutog kaput
Umornog bi čekao krevet

A oni su poslali tenkove
Pa sad svi
samo čekaju
da odu


Edi Matić je književnik i fotograf. Rođen je 1962. u Splitu, bavio se grafičkim dizajnom i glazbenom i video produkcijom. Jedan je od pokretača projekta Writers in residence, a zatim udruge SpLitera i međunarodnog književnog festivala Split Lit Int. Organizirao je hrvatske i međunarodne nastupe na sajmovima knjiga u Leipzigu, Frankfurtu i Beču. Za vrijeme rata vodio je njemačku mirovnu i humanitarnu organizaciju na području Hrvatske i BiH. Bio je pokretač i koproducent mjuzikla „Sarajevski krug“, postavljenog u 10-ak zemalja Europe i Amerike. Kao fotograf imao je samostalne izložbe u Beču, Grazu, Leipzigu i Splitu.
Kratke priče i poezija objavljivane su mu u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Austriji, Njemačkoj, Makedoniji i portalu svjetske književnosti Asymptote. 2020. u izdanju Hena-com izlazi roman „Pop“. 2016. u izdanju Hena-com izlazi roman „Regija stranaca“. 2012. u izdanju Naklade Ljevak izlazi roman „Grimalda“, za koji dobija i austrijsku književnu nagradu Steiermärkische Bank. „Grimaldu“ u Austriji objavljuje izdavačka kuća Leykam, u Srbiji KR Rašić, a u Makedoniji Goten publishing. 2008. u izdanju Naklade Ljevak izlazi roman „Ovdje fali ženska ruka“. Kao rukopis ulazi u uži izbor VBZ-ovog natječaja za neobjavljeni roman 2007., a 2008. i za nagradu T-portala i nominaciju nagrade Kiklop. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva pisaca (UO) i počasni član PEN Centra BiH.


Budući da je Libartes neprofitna i volonterska organizacija, ukoliko možete i želite da podržite naš rad i finansijski, novac možete uplatiti kao mesečnu donaciju preko Patreona, ili na račun:

205-0000000270414-57 (dinarski, Komercijalna banka)

205-0070800051760-42 (devizni, Komercijalna banka) SWIFT/BIC: KOBBRSBGXXX

Hvala!

Related posts

Mihaela Šumić, Imenik Laure Carvalho

Ivana Maksić – Plivanja i jahanja

Libartes

Ana Marković, Alto festino