Image default
Fotografija

Domagoj Burilović, Dorf

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Slavonija se u 19. st. naseljava stanovništvom iz svih dijelova Austro-Ugarske. Eksploatacijom šuma i zemlje počinje nagli gospodarski razvoj. Velika i brojna sela postaju osnovna demografska i urbanistička jedinica. Doseljeni Nijemci vrše najveći kulturni utjecaj na selo kroz jezik, obrte i – arhitekturu. Gradnja pečenom ciglom mijenja dotadašnju gradnju blatom što bitno podiže kvalitetu života. Nastaju dva tipa kuća – zabatni (agrarni) i uzdužni (obrtnički). Objekti se dekoriraju historicističkim i secesijskim ornamentima kojima seljaci nevješto kopiraju gradsku arhitekturu, te su takve kuće jedina kulturna baština mnogih sela.

Ironija je povjesti da su Nijemci naseljavali Slavoniju i podizali kvalitetu života, a danas Slavonci odlaze u Njemačku u potrazi za boljim životom. Aktualnim iseljavanjem stanovništva selo odumire jer više ne pruža dovoljnu kvalitetu života, a s njim prva propada povijesna arhitektura.

Serija se sastoji od foto-kolaža objekata i lokalne prirode kako bi se istaknula arhitektura, ruralni karakter prostora i objekata te činjenica da su kuće nastale zahvaljujući eksploataciji prirode, a danas ih ta priroda razgrađuje i uništava.


[modula id=”16296″]


Domagoj Burilović, rođen 1987. godine u Vinkovcima. Diplomirao slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kroz fotografiju obrađuje političke, povijesne i društvene teme prostora u kojem živi, zadnjih godina primarno aktualnim iseljavanjem stanovništva iz Slavonije. Živi i radi u Vinkovcima.

Izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Radovi su mu nagrađivani, te uvršteni u zbirke muzeja.

 

 


Budući da je Libartes neprofitna i volonterska organizacija, ukoliko možete i želite da podržite naš rad i finansijski, novac možete uplatiti kao mesečnu donaciju preko Patreona, ili na račun:

205-0000000270414-57 (dinarski, Komercijalna banka)

205-0070800051760-42 (devizni, Komercijalna banka)

Hvala![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Povezani članci

Bojana Ćorić, fotografija

Marija Dejanović, Dorijan Šipuš, Sven Sorić: Zazidati pukotine

Neda Popović, Fotografija