Image default
Slikarstvo

Hanna Dujmović, Italijanski prizori

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

MELANXOLIJA (engl. The sound of Melancholy) Tehnika: mixed-media na platnu Dimenzije: 80x120x2cm Godina nastanka: 2021. Autor/ica: Hanna Dujmović

 

Umjetnica fragment svoje mašte smješta unutar slikarskog platna referirajući se na umjetnost starog Bizanta, te djela iz zlatne faze umjetnika Gustava Klimta. Nakon što je djelo finalizirano umjetnica ga povezuje i sa Italijom, preciznije sa Bazilikom svetog Vitalea unutar koje se nalazi freska pod nazivom „Teodora sa pratnjom’’. Na obje kompozicije prisutni su ženski likovi na plošnoj zelenoj pozadini koja predstavlja polje. Likovi su odjeveni u platnene odore koje su dekorisane floralnim motivima. Stvarajući jednu savremenu kompoziciju umjetnica centralni lik stavlja u prvi plan naglašavajući emociju koja opisuje trenutno duševo stanje umjetnice uzrokovano sadašnjim događajima i godinom padnemije. U drugi plan stavlja „pratnju’’ kojiu predstavlja u vidu hora i orkestra koji ismboliziraju zvuk/odjek/eho. Na detalju šake vidimo isprepleten talijanski ljulj simbol mira koji umjetnica koristi kao nadu za bolje sutra.


 

Toskana 2020. Tehnika: akril na platnu Dimenzije: 30x40x2cm Godina nastanka: 2020. Autor/ica: Hanna Dujmović

Djelo inspirisano životopisnim krajolicima Toskane, Italija.

Umjetnica predstavlja kompoziciju koja se sastoji iz dva plana. U prvom planu vidimo prostoriju koja je opisana jarkim bojama i brzim potezima kistom koji kreiraju razigrane prozračne detalje. Kroz otvoreni prozor gtovo da možemo osjetiti povjetarac ljetnog popodneva, a u daljini se nazire drugi plan, fragment krajolika Toskane opisan zelenim tonovima. Umjetnica posmatrače želi odvesti u neku drugu, ljepšu stvarnost koja je optimistična, opuštena I opisuje ljubav prema životu, upravo sve one karakteristike koje možemo doživjeti ukoliko stvarno posjetimo Toskanu i uvjerimo se da je to posve druga dimenzija života. Mačka koja spava predstavlja simbol uživanja I opuštenostim te sigurnosti.

Umjetnica uz ovo djelo stavlja samo naziv TOSKANA, a na posmatračima je da je dožive na svoj način.


Hanna Dujmović rođena je 16. juna 1994. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Od 2012 – 2014. godine pohađa vajarsku klasu profesora Hasana Haljevca. Završnu godinu školovanja pohađala je u klasi profesorice i akademske kiparke Lejle Čehajić.

Tokom pohađanja druge godine srednjoškolskog obrazovanja angažovana je za izradu nagrade za prvi ”Beton Fest” koji je održan u Sarajevu 2013. godine. U tom periodu kiparski rad reljef ”Mrtva priroda” izložen na izložbi u sarajevskim haustorima projekt Udruženja HART.

Od 2015. godine pohađa kiparstvo u klasi profesora Mirsada Šehića u pratnji asistenata Darka Stanića.

  1. godine odabrana je kao jedna od predstavnica projekta ‘’Atelje na otvorenom’’ koji se održao na mostu Festina Lente ispred Akademije Likovnih Umjetnosti u Sarajevu.

Na drugoj godini studija kiparske radove izlaže unutar prostorija Rektorata Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u sklopu tradicionalne godišnje izložbe u organizaciji ALU Sarajevo.

  1. godine zauzela je učešće na kiparskoj koloniji koja je održana u Cazinu, stari grad Ostrožac. Cilj kolonije je očuvanje kulturne baštine, obogaćivanje javnog prostora koji se nalazi unutar zidina cazinskog zamka sa skulpturama rađenim u krajinskom kamenu bihacitu. Njena skulptura ”Puž” izložena je unutar ove galerije pod otvorenim nebom.

Godine 2017. nominovana je za nagradu Alija Kučukalić kao najbolja studentica svoje klase sa radom ‘’Majka priroda’’ – akt u poluležećem položaju rađen u peletu. Nakon nominacije održala je prvu samostalni izložbu radova u prostorijama galerije Raiffaisen banke u Sarajevu, te je bila i učesnica grupne izložbe održane unutar galerije ALU u Sarajevu.

U junu 2017. godine je uspješno diplomirala na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, te je odabrana je kao Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu.

Po završetku studija radila je na mnogim projektima koji se tiču umjetničkog stvaralaštva. Kroz kreativne vajarske i slikarske radionice radi sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Od početka 2020. nakon kraće pauze, ponovno se aktivirala u polju umjetničkog stvaralaštva sa svojim slikarskim ciklusima (4).

Do sada je učestvovala na tri Internacionalne izložbe:

Sheroes in Quarantine, London, UK (rad je odabran među 14 najboljih).

Calling Across the Distance, San Francisco, CA, USA (rad je odabran među 33 najbolja)

Limitless art, Napulj, Italija (rad je odabran među 16 najboljih, nalazi se na drugom mjestu).

Te na jednoj lokalnoj izložbi:

WAS IST WALTER, Historijski muzej BiH, Sarajevo (instalacija odabrana među najboljim za izložbu).

Hannini slikarski radovi prisutni su na najvećim svjetskim platformama koje se bave promocijom i prodajom umjetnina (ArtFinder, Singulart).

Trenutni živi i radi u Sarajevu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Povezani članci

Neda Popović, Slikarstvo

Jelena Jelača, slikarstvo

Žaio dos Anžos, Slikarstvo