Image default
Film i misaoVesti

Miloš Cvetković – TOP PET 47. FESTA

Filmski kritičar, MIloš Cvetković, preporučuje šta da pogledate na Festu.

 

MILJENICA

Novi film Jorgosa Lantimosa (Jastog, Ubistvo svetog jelena) ima deset vrlo zasluženih nominacija za Oskara (naročito za briljantni scenario i čak tri ženske uloge), i može se preporučiti čak i onima koji nisu ljubitelji kostimiranih drama iz epohe. Iako Lantimos ovoga puta nije scenarista, njegov prepoznatljiv smisao za crni humor je i ovde prisutan.

 

 


IZGARANJE

Novi film Li Čang-Donga jedno je od onih ostvarenja o kojima je najbolje što manje toga znati pre gledanja. Na početku Izgaranje deluje kao blago uvrnuta romansa, ali nakon što na scenu stupi misteriozni Ben (Stiven Jen) ovo postaje daleko zamršeniji i kompleksniji film koji će vas na kraju ostaviti sa mnogim pitanjima.


GLAS GOSPODARA

Novi film mađarskog reditelja Đerđa Palfija (Taksidermija) adaptacija je istoimenog SF romana čuvenog poljskog pisca Stanislava Lema. Ovaj spoj dva kultna autora deluje dovoljno obećavajuće da ne bi trebalo da se propusti.

 


 

PTICE SELICE

Novi film kolumbijskog reditelja Ćire Guere (Zagrljaj zmije) još jedna je mešavina filmske priče i antropološkog eseja – film u kome se meša priča o tradiciji naroda Vajo i ratu kartela na severu Kolumbije. Ovaj put se Gueri u ulozi ko-reditelja pridružuje njegova supruga Kristina Galjego.


FABRIKA

Fabrika je najnoviji film Jurija Bikova koji je dobro poznat publici Festa, pošto smo upravo tu imali prilike da pogledamo njegove filmove Major i Budala. Bikov se specijalizovao za filmove u kojima prikazuje aktuelnu rusku zbilju i pritom se trudi da taj prikaz bude izuzetno sinematičan, tako da se nešto slično može očekivati i od ovog filma.

 

 

 

 

Related posts

Miloš Petrik: Ima li života posle Staljina?

Libartes

Romanes eunt domus, Credo quia Brajanum

Libartes

Seks na filmu

Libartes