Image default
Film i misao

Neprilagođeni

Piše: Nevena Ilić

Neprilagođeni (The Misfits) je nezaobilazni klasik legendarnog američkog reditelja Džona Hjustona, rađen prema scenariju Artura Milera. Sniman 1960. godine, isprva je doživeo neuspeh kod publike i kritičara. Međutim, vremenom dobija status kultnog klasika, a popularnost filma samo je uvećala činjenica da je to poslednji film dve američke ikone – Merilin Monro i njenog idola iz detinjstva Klarka Gejbla.

Prikladno nazvan Neprilagođeni i sam film je na čudan način bio the misfit među američkim filmovima šezdesetih godina, jer je tema koju Hjuston i Miler istražuju u njemu bila više prihvaćena u godinama američkog filma koje će uslediti (Ponoćni kauboj, snimljen 1969. godine istražuje sličnu temu kao Neprilagođeni).

Priča o „neprilagođenima“ odigrava se u Nevadi gde tek razvedena mlada žena Rosalin Tejber (Merilin Monro) upoznaje vremešnog kauboja Geja Langlanda (Klark Gejbl), njegovog partnera Gvida (Eli Valah) i mladog kauboja iskrenog srca Pirsa (Montgomeri Klift), koji se bave hvatanjem mustanga koji se kasnije pretvaraju u hranu za pse. Iako u početku nesigurna i depresivna, Rosalin je rešena da započne novi život u Nevadi i ubrzo otpočinje vezu sa Gejem. Međutim, uskoro postaje očigledno da Rosalin ne shvata život koji kauboji vode, njihove principe i uverenje da su slobodni i nevezani u usamljenom Wild Wild West-u. S druge strane, sve postaje očiglednije da ni kauboji nisu tako sigurni u svoj mačo imidž i slobodu i da su izgubljeni isto kao i Rosalin, bivša striptizeta koja je navikla da je muškarci posmatraju kao dumb blonde i isto kao i mustanzi koje hvataju i nazivaju „neprilagođenima“ .

Neprilagođeni je film o mitu američkog Zapada, o ljudskoj slobodi, o usamljenosti. Neprilagođeni je i nekonvencionalna ljubavna priča i ne suviše optimističan film o ljudskoj prirodi.

Mnogi se slažu da je to i film o sad eyed sister Merilin Monro. Naime, Artur Miler, pisac scenarija bio je u braku sa Merilin u vreme snimanja filma i posvetio ga je upravo njoj. Džon Hjuston je više puta rekao da  zapravo Merilin nije glumila Rosalin jer ona jeste real life Rosalyn. Merilin je, s druge strane, prezirala i film i svoju ulogu, misleći da joj je opet udeljena uloga stereotipne plavuše. Ironično, kritičari smatraju da je to film u kome je dokazala da može da iznese ozbiljnu dramsku ulogu, što je čitavog života i priželjkivala.

Sticajem čudnih okolnosti Merilin nije bila jedini real life misfit u ovom filmu, već je to bio i jedan od njenih partnera u filmu, čuveni američki glumac Montgomeri Klift. Prema rečima Merilin Monro on je bio „jedina osoba koju ona poznaje, a da je u gorem stanju nego ona“ . Njih dvoje bili su kao dva mala barbiturata na snimanju, uvek pod lekovima, uvek melanholični, a srećni samo kad su zajedno jer su razumeli svima neobjašnjivu tugu koja je u njima ležala. Sve to navelo je Klarka Gejbla da kaže jednom od svojih prijatelja kako snima film sa a bunch of loonies (mada je izuzetno poštovao Klifta kao glumca). Gejbl je preminuo od srčanog udara, a nije video kompletne Neprilagođene, ali je videvši delove filma u montaži rekao kako je to njegova najbolja uloga u karijeri, jer mu je po prvi put bila pružena prilika da glumi. Publika možda više voli Gejbla kao Reta Batlera iz Prohujalo sa vihorom, ali ga kritičari više poštuju kao starog kauboja iz Neprilagođenih.

THE MISFITS, Marilyn Monroe, Montgomery Clift, 1961

 

Neprilagođeni je film prema kome je vreme na čudan način džentlmenski nastrojeno. Da nije crno bele boje, ne bi se moglo posumnjati da je film sniman pre 50 godina. Razlog je delimično u veoma modernom i inteligentnom scenariju Artura Milera, a delimično u izuzetnoj glumi Gejbla, Klifta, Valaha i Merilin Monro. Za svakoga ko voli Hjustona i nekonvencionalne drame Neprilagođeni je pravi gušt. S druge strane kako fascinacija sada već kultnom ikonom – Merilin Monro, ne prestaje, već se čak snimaju dva filma o njoj (tačnije jedan biografski – Plavuša – u kome ulogu Merilin tumači Naomi Vats i jedan zasnovan na memoarima Kolina Klarka Moja nedelja sa Merilin, u kome ulogu Merilin tumači Mišel Vilijams), ne bi bilo loše pogledati film za koji kažu da je zaista film o Merilin.

 


Pročitajte ostale tekstove ove autorke:

Čovek zvani hrabrost – Braća Koen (jun 2011)


Ovaj članak je objavljen u prvom broju časopisa, februara 2011.

Pročitajte ostale teksotve objavljene u rubrici Film i misao.

Related posts

Ivana Golijanin, The Lighthouse: Proturječja jednog “ja” i zajedničke stvarnosti

Libartes

Hrvoje Galić, Mit o Spartaku i njegov prikaz u filmu Stanleya Kubricka

Hrvoje Galić, Melankolija nepreglednog imperija u sovjetskom SF filmu „Solaris“