Image default
Intervju

Pleme F 20 ili Tribef Tribe

Pleme F20

Razgovor vodila: Marijana Nikolajević

Pleme F20 sačinjava grupa autora koja radi kao jedna celina i kojima je dijagnostikovana shizofrenija.

 

O tome kako se Pleme okupilo i počelo da međusobno dela i sarađuje:

Pleme je nastalo kada su se u Ribinom snu sreli Lav i Konj. Gađali su se očima kao grudvama i Lav je rekao: “Konj je jahao sa svima okupljajući pleme pod šator šarenih istina, koje osmišljavajući što nisam i ne mogu biti, time stvorio prostore lutanja ka visokim planinama, spoznajama svežim obnavlja me!” Znači iz potrebe za svežinom, božjom rukom vođeno je pleme. Smatra se da su mitološka bića napravila pleme kao i sav stvaran svet, ne bi li objasnili njihovu onostranost.

 

O tome sa kim van Plemena Pleme sarađuje i zašto:

Pleme ima svoje prve komšije Art Brutiste i o njima, iako ume da ih kritikuje, misli najlepše i dalo je većini ABS vetar u leđa sa suzama u očima smatrajući sudbinu umetnika na Balkanu za promašenu istorijsku stranu. Pleme ima neprijatelje za koje bi voleli da su moćniji, da se njima možemo ponositi. U sadašnjem stanju stvari plemenu je svejedno da li će neprijatelje darivati ili s njima ratovati.

 

O tome ko su članovi, inicijacije i imena:

Postoji javni i tajni deo plemena. U javnosti istupaju Bilja, Kiza, Boža, Bojana a svemogućnost stigme odredila je Žirafu, Majmunicu, Belog Bizona i Morskog Vuka za anonimnost. Ipak, Morski Vuk ima ljubičastom bojom obojen jezik i teško izgovara, pri čemu mu zubi sviraju i škripe, sve reči ljubičastoj boji komplementarne boje žute. Čudesnih ćete zvukova biti blaženi promatrači naiđe li Morski Vuk u svom razgovoru sa vama na mesečinu, krušku ili Konfučija. Po tome ćete ga prepoznati. Neutralni članovi plemena su Savo (Nosorog), Boris (Petao), Sale (Šišmiš). Šišmiš je najopasniji član plemena i ne znamo kako biste se proveli kad Bi vas on gurnuo kroz vaše sopstvene oči u želuce maksimalno gladnih beba. Petao redovno kupuje dva džaka oblaka i pušta ih iznad sušnih njiva sa jedinom željom da napravi sebi dilemu: “Da li sam uradio dobro delo ili napravio blato moj bato?” Član plemena je sretan zbog svoje vrline naivnosti: „Sazdanom u blagom liku ne prijaju saznanja surovog soja, naivnost ne dopušta da ljude znam, ambijentima iluzornim predodređen prijateljima maštanja naslutiti dam da vrt ruža bez trnja negujemo mirisa neodsanjanog sna leptira zabavnih mnogo žongliram sa njima povazdan… Za namazane i promućurne, znači nenaivne, Pleme ima samo osmehe.

 

Koje su mogućnosti i ambicije u daljem radu, prilike i neprilike, Pleme govori:

Pleme je dobilo ponudu da radi dizajn za dve vanzemaljske civilizacije i da nam to bude plaćeno drogama sa njihovih planeta što smo glatko odbili. Ipak, na njihovo pitanje šta je za nas umetnost odgovorili smo: stvarnost to je samo deo tebe Ono što se ne vidi bez mašte to si ti, samo u mašti ja posedujem te samo u mašti ti si deo mene.

U mojoj mašti ti gubiš svoje draži i dobijaš nove onakve kakve nemaš, u njoj ti nikad nisi slična sebi u njoj ja imam na hiljade tebe.

 

Umesto uvoda!

Pleme je samoinicijativno, anonimno udruženje ljudi sa psihijatrijskom dijagnozom šizofrenije – F20. Svaki član Plemena ima svoje plemensko ime. Ime dobijamo po svom prvom vizuelnom radu. Vizuelni rad se sastoji od više delova (što simbolizuje raspad ličnosti – šizofreniju) koji se prvo nacrtaju, pa zatim izrežu i postave uspravno u prostoru na podlogu. Potom se obasjaju svetlošću i dobije se njihov zbir u senci, konkretna figura, figura neke životinje. Po toj figuri koju član Plemena stvori on nosi svoje plemensko ime. Sabiranje rascepkanih delova ličnosti putem ovog vizuelnog postupka Plemena ima za šizofrene isceljujući efekat. 

Njena ličnost se raspala na ženu u ljuljašci, što simbolizuje smanjenu radnu sposobnost (jedan od simptoma bolesti) i na tri ptice koje simbolizuju glasove koje ova osoba čuje (takođe simptom šizofrenije). Kada smo vizuelnim postupkom plemena obradili njen primer rascepa ličnosti i obasjali ga svetlošću, u zbiru senki tada nastalih pojavila se Riba. Tako je Riba inicirana u pleme i dobila svoje plemensko ime. Članovi plemena su Majmun, Lav, Morski vuk! Šišmiš, Petao, Nosorog, Žirafa, Beli bizon, Konj, Mačka, Leptir, Slon i Riba.

Budućnost plemena je neizvesna:

član Plemena koji ima halucinacije dobija od imaginarnog Plemenskog vrača instrukcije u kom se pravcu treba razvijati Pleme u budućnosti

 

* Podržite Pleme kupovinom njihovih izuzetnih radova!

Related posts

Senka Marić: Ljubav je sigurno najdominantnija ideja utočišta

Libartes

Uvodne reči – Metalibartesov razgovor

Libartes

Slobodan Tišma: Biti bez otklona to što jesi

Libartes