Image default
Slikarstvo

Stanislav Krup, Slikarstvo


Stanislav Krup – Član kreativnog-stvaralačkog Saveza umetnika Rusije. Rođen je 1959. godine u gradu Kamensk-Uraljski. Završio je Sverdlovsku umetničku školu 1984. godine. Od 1979. godine učesnik je mnogobrojnih izložbi u Rusiji i inostranstvu. Svoje radove shvata kao direktne aluzije i reminescencije Srebrnog veka. Omiljene istorijske epohe i stilovi – Severna renesansa, ruski Srebrni vek, gotika, simbolizam, ruska, poljska i češka moderna. Više od 400 radova ovog umetnika nalazi se u privatnim kolekcijama Rusije, Nemačke, Švedske, Izraela, Engleske, Grčke, Španije i SAD-a. Sarađuje sa galerijama u Rusiji, Češkoj i Nemačkoj.


Pročitajte tekst koji je Stanisalv napisao o svojoj poetici:

Anđeli Srebrnog Veka
Stanislav Krup

Srebrni vek u ruskoj kulturi je epoha procvata sofisticirane umetnosti moderne, umetnosti misterije, misticizma, vremenskog i stilskog eklektizma, traganja za novim idealima lepote.

Anđeli Srebrnog veka su glavna sižejna linija moje izložbe, posvećene tom vremenu kao jedinstvenom i svetlom blicu poslednjeg klasičnog stila u umetnosti.

Za mene, Anđeo je naš alter ego, naše unutrašnje dete, naš Čuvar, onaj s kim neprestano vodiš dijalog… Moj Anđeo mi govori jezikom Srebrnog veka – i to je moje omiljeno rusko doba – volim njegov duh, njegove pobunjeničke težnje i uvek se potkrepljujem likovima njegove muzike, poezije, pozorišta… Velika dekadencija i njeni alegorijski sižei – rat, smrt, greh, ljubav, njeni motivi, izražavanje impulsivne manifestacie strasti – trepet, igra, vihor pokreta, polet.

”Veliki nemi” sa njegovim konvencijama, stilizmom, teatralnom egzaltacijom- a posebno njegov vamp i dive sa svojom magijskom plastičnošću, ekstaznom šok percepcijom stvarnosti… ovde žive moji Anđeli.

Uopšte, u tom dobu me zadivljuje i zadržava taj zadivljujući odnos i pažnja prema jedinstvenosti svakog života, svakog lika, svake duše… u to doba su se prema svetu još uvek odnosili sa onom dečijomozbiljnošću.

Sto godina kasnije, stil moderne se ponovo vratio i baš ove godine je doživeo svoj novi procvat… vratio se u novo razmišljanje… i sa njim su se vratili njegovi Anđeli…


Poetiku je sa ruskog prevela

Jelena Jovanović, rođena 31.08.1991. godine u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirala na katedri za ruski jezik i knjizevnost.


Ovaj članak je objavljen u junu 2019, u okviru temata RUSKI LIBARTES.

Pročitajte sve članke objavljene u rubrici Slikarstvo

Povezani članci

Marija Vemić, Slikarstvo

Ana Radojević, slikarstvo

Anastasija Bogdanović, slikarstvo

Ostavite komentar