Image default
Poezija

Alen Brlek, Lovac

Lovac

Naučili smo hodati poput lovaca, uvijek ususret i temeljito
a ne postati jedan. Naučili smo čitati prošlost, u nju slati zrno
metala, mira, molitve, soli
ne da bismo zaustavili divljač, već joj otvorili put u posrnulo srce
grada. Naučili smo biti strpljivi u velikoj arheologiji noći, samo biti,
pod teškim, modrim zubima nade čekati budućnost
vjerujući u njenu pobunu baš ovdje, u nama.
Naučili smo, sve što vidimo ništa je od svega što jest,
sve što dotaknemo postane jezik.
Prije ili kasnije netko će morati naučiti kovati,
odrezati jezik, skuhati ga.


Alen Brlek rođen je u Zagrebu 1988. godine. Odrastao je i školovao se u Istri (Rovinj, Pula). Trenutno živi i radi u Zagrebu, autor je i urednik.

Godine 2014. dobiva nagradu Na vrh jezika za svoju prvu zbirku poezije Metakmorfoze (Algoritam, 2015.), 2017. izlazi mu druga zbirka Pratišina u nakladi Kontrasta (Srbija / ponovljeno izdanje izlazi u Hrvatskoj 2021. godine) a zbirka Sang, u nakladi HDP-a izlazi 2019. godine. Zbirke predstavljaju trilogiju tijela, uma i duha, od kojih je posljednja, Sang, dobila nagradu mali Kvirin te se našla na popisu najboljih književnih ostvarenja u Hrvatskoj 2021. godine i u pripremi je makedonsko izdanje. Pjesme su mu objavljivane u mnogim domaćim i međunarodnim časopisima, antologijama i na portalima, te prevedene na više jezika. Dio je Versopolis platforme.

Sudjelovao je kao jedan od voditelja na raznim radionicama pisanja, programima prevođenjima poezije turskih pjesnika i pjesnikinja, a sudionik je i  nadolazećeg programa prevođenja njemačkih pjesnika i pjesnikinja.

Trenutno živi u Dugom Selu i radi kao urednik u HDP-u. U pripremi mu je četvrta zbirka poezije naslova Halal zumra koja će izaći 2022. godine.


Budući da je Libartes neprofitna i volonterska organizacija, ukoliko možete i želite da podržite naš rad i finansijski, novac možete uplatiti kao mesečnu donaciju preko Patreona, ili na račun:

205-0000000270414-57 (dinarski, Komercijalna banka)

205-0070800051760-42 (devizni, Komercijalna banka) SWIFT/BIC: KOBBRSBGXXX

Hvala!

Related posts

Jovana Kuzmanović, Murano

Dejan Đorđević, poezija

Libartes

Goran Milaković, Salve regina