Image default
Poezija

Marija Dejanović, Koliko uspomena stane u riječ

*

Koliko uspomena stane u riječ
i koliko od tvog života u plastičnu vrećicu
s kojom nam dolaziš
Isti takvu uspomenu i takvu vrećicu
nosila je moja majka
Znam koliko je šutnje u tvojim riječima
koliko je onoga što si ostavila za sobom

Mi želimo mir
kakva mala, jednostavna misao
Lako je reći: želim noćas spavati u svojoj sobi
teško je željeti natrag u svoju sobu
a ne moći se vratiti

I dok vas, kao živežne namirnice
razdvajaju na granici po različitim svojstvima
koje ste nacije, kojeg ste spola
sjetim se kako si snažna i nepobjediva
i pitam se bi li bilo teže otići, ili ostati
Koliko bi se bilo teško vratiti

Koliko si europskih država prošla
i one koje si htjela, i one koje si morala
u svaku si donijela život koji nosiš u sebi
prostranstvo zlatnog žita ispod vedrog neba


Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi i djeluje u Zagrebu i Larissi. Završila je studij komparativne književnosti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Godine 2018. objavljuje knjige Etika kruha i konja (nagrada Goran za mlade pjesnike i nagrada Kvirin za mlade pjesnike) i Središnji god (nagrada Zdravko Pucak). 2021. objavila je knjigu pjesama Dobrota razdvaja dan i noć (finale nagrada Tin Ujević i Avdina okarina). Za pojedine pjesme dobila je: prvu nagradu Milo Bošković (2021.), drugu nagradu na DiBiase Poetry natječaju (2021.), treću nagradu na natječaju Castello di Duino (2022.), te nagradu Marin Držić Ministarstva kulture RH za 2020. godinu za dramski tekst Ne moramo više govoriti, svi su otišli.

Objavljivala je pjesme, eseje i književne kritike u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Trojezični izbori iz njezine poezije objavljeni su u Grčkoj (Kyklos Poiiton, 2020) i u Njemačkoj (Hausacher LeseLenz, 2022), pojedine pjesme su joj prevođene na petnaestak svjetskih jezika, a u pripremi su izdanja knjige Dobrota razdvaja dan i noć u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji i SAD-u.

Sudjelovala je na brojnim domaćim i stranim međunarodnim pjesničkim festivalima i čitanjima poezije te na pjesničkim rezidencijama. Zamjenica je direktora Thessalian Poetry Festivala (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης) i članica uredništva časopisa Tema. Članica je Hrvatskog Društva Pisaca, Hrvatskog P. E. N. Centra i europske pjesničke platforme Versopolis.


Budući da je Libartes neprofitna i volonterska organizacija, ukoliko možete i želite da podržite naš rad i finansijski, novac možete uplatiti kao mesečnu donaciju preko Patreona, ili na račun:

205-0000000270414-57 (dinarski, Komercijalna banka)

205-0070800051760-42 (devizni, Komercijalna banka) SWIFT/BIC: KOBBRSBGXXX

Hvala!

Related posts

Nedžad Husić, poezija

Libartes

Vladimir Čokanović, Moja loša pesma

Libartes

Radmila Petrović, Krtičnjak

Libartes