Image default
Proza

Branka Selaković, Figurina

Figurina

U vitrini su stajale porcelanske mačke, petao i devojčica rumenih obraza. Raspoređene oko servisa prošvercovanog iz Bugarske, koji su moji roditelji dobili za venčanje sredinom osamdesetih, bile su nedostupne za dodir dečijih ruku. Sveti gralovi koje sam krišom posmatrala. One su prve zazveketale. Pre nego što je plafon počeo da se kruni i luster njiše, kao vesnici su najavile nalet iz utrobe zemlje. Zvec-zvec. Zvec-zvec. Zvec, zvec, zvec… nije prestajalo. Kreč se ljuštio i brazde po zidovima su počele da klijaju preko celog zida, do ivice mog kreveta. Gledala sam mrežastu bujicu kako puca u ogroman kanjon kada je majka utrčala u sobu.

Otac je jednom rukom čistio krmelje, a drugom držao vitrinu. Obgrlila sam je i ja. Posmatrala sam figure kako se pomeraju, a tanjiri kao činele vibriraju. Staklo je popucalo i poletelo. Zgrabila sam porcelansku devojčicu. Otac je sa mnom u naručju izleteo iz kuće koja se prelomila kao jabuka na dva dela.

Buka je bila neizdrživa. Plač, proklinjanje, jauk i bol. Osećala sam zemljin nemir pod bosim tabanima. Sve smo izgubili!, vrištala je majka. Nismo. Imamo rumenu devojčicu, htela sam da joj kažem, ali nisam uspela da izustim. Grlo mi je bilo puno maltera i srče.


Branka Selaković je rođena 1985. godine u Užicu. Diplomirala je na katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta, Univerzitet u Beogradu.

Piše poeziju, prozu, eseje. Njeni radovi su zastupljeni u mnogobrojnim časopisima, zbornicima i antologijama. Objavila je romane: Narcisi bojeni crno (2006.), Kapija (2009.), Ljuta sam (2011.), Glineni kralj (2016.), knjigu priča Rez na rebru (2021) i zbirku poezije Einai (2016.).

Pesme i priče Branke Selaković prevođene su na engleski, makedonski i poljski jezik.

Dobitnica je više priznanja za književni rad: Matica Srpska – Društvo članova u Crnoj Gori nagrada za najbolji prozni rukopis Rez na rebru, nagrada Miroslav Dereta za najbolji roman Glineni kralj, nagrada Grada Užica za izuzetne rezultate, nagrada za satiričnu priču festivala Nušićijada, Zlatna plaketa za pripovetku časopisa Avlija i drugih.

Radila je kao profesorka filozofije i logike, zatim kao novinarka Prvog programa Radio Beograda, u redakciji za kulturu i zabavno-humorističkoj redakciji. Saradnica je regionalnog portala Al Jazeera Balkans, za koji objavljuje intervjue sa istaknutim ličnostima iz sveta kulture i umetnosti.

Članica je Udruženja književnika Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Živi i radi u Beogradu.


Autorka ilustracije: Milica Radosavljević

Related posts

Franjo Franičić – Ma, biće sve u redu

Libartes

Vera Arsenović – Dvoje

Libartes

 Ranko Trifković – Patuljak s lulicom

Libartes