Image default
Poezija

Nemam cvijeće za vaše tenkove

Nemam cvijeće za vaše tenkove

 

Uvodna riječ

Piše: Marija Dejanović

 

Svaka ljudska tragedija, tragedija je cijelog svijeta. Oni koji cijene ljudski život oplakuju svaku smrt. Kad kažemo da je užas koji je zadesio Ukrajince nešto što se tiče svih nas, ne mislimo samo na izglednu opasnost od širenja rata izvan granica Ukrajine. Ne bojimo se, cinično, za sebe, dok umiru djeca i dok ljudima pred očima nestaju njihovi gradovi i njihovi ljudi. Kad kažemo da je rat u Ukrajini rat koji se tiče i nas, mislimo na to da postoji moralni imperativ zauzeti se za osnovno ljudsko pravo: pravo na život čovjeka.

Ovaj rat tiče se svih nas jer smo svi mi, kao pojedinci, ali i kao članovi društva, oni koji svojim govorom oblikujemo vlastitu stvarnost. Ovaj rat se tiče nas jer ako dopustimo da nas se izloženošću ratnom, nacionalističkom i senzacionalističkom diskursu pasivizira i umrtvi, rat postaje novo normalno, masovno ubijanje postaje ne samo zamislivo, nego i normalizirano.

Ne možemo riječima zaustaviti rat. Ne možemo metaforama srušiti avione koji bombardiraju dječje bolnice. Ne možemo stihovima spasiti nijednu ubijenu ili silovanu ženu. Ono što možemo, jest reći: mi ne želimo rat.

Mi ne odobravamo rat.

Mi ne želimo smrt.

Mi ne odobravamo smrt.

Mi ne želimo bol.

Mi ne odobravamo bol.

Mi želimo mir.

Mi cijenimo ljudski život.

Pozvala sam pjesnikinje i pjesnike da mi pošalju pjesničke priloge koji zagovaraju mir u Ukrajini, s ciljem da ih pošaljem ukrajinskoj pjesnikinji Dariji Lisenko kao simbol naše podrške i empatije. Akciji se, na inicijativu pjesnika Tomice Bajsića, priključio Hrvatski PEN Centar, koji je pomogao da poziv dosegne velik broj pjesnika. Urednica emisije „Poezija naglas“ koja se emitira na Trećem programu Hrvatskog radija, pjesnikinja Irena Matijašević, ljubazno je ustupila prostor za emitiranje pristiglih priloga u dvije emisije. Pjesme u ovom malom tematu izbor su iz poezije pristigle tijekom ove naše simbolične akcije. Zastupljene autorice i autori su Lana Derkač, Ivan Herceg, Branko Čegec, Davor Šalat, Vanda Mikšić, Edi Matić, Ante Armanini, Barbara Pogačnik, Sanja Baković, Marija Dejanović, Irena Matijašević, Alen Brlek, Zoran Žmirić, Đoko Zdraveski, Dražen Katunarić i Miroslav Mićanović.


Budući da je Libartes neprofitna i volonterska organizacija, ukoliko možete i želite da podržite naš rad i finansijski, novac možete uplatiti kao mesečnu donaciju preko Patreona, ili na račun:

205-0000000270414-57 (dinarski, Komercijalna banka)

205-0070800051760-42 (devizni, Komercijalna banka) SWIFT/BIC: KOBBRSBGXXX

Hvala!

Related posts

Čarna Popović, poezija

Libartes

Vladana Perlić, ЛИЛЯ 4-EVER

Libartes

Omer Ć. Ibrahimagić, Noć bestrzajnih topova

Libartes