Image default
Reč urednice

Uvodna gozbena reč

UVODNA REČ

Kakva je prolećna gozba? Nenametljiva, lagana, ali energična. Sočna, ali ne teška. Slatka. Ima dodatih i prirodnih šećera, ali nema zaslađivača. Naša gozba je roze gozba. Zašto roze? Ne znamo. Osećamo da je u redu da bude roze, da miriše na jagode, makaronse i jorgovane.

Na našoj poetskoj trpezi u ovom broju nalaze se Valentina Bakti, Marko Đorđević, Jelena Žugić, Đorđe Simić, Milica Špadijer, Jelena Pilipović, Jovana Račić, Katarina Sarić, Olja Runjić, a od prevedene poezije pesnikinje Nora Prekazi Hoti i Misumi Mizuki.

Prozna trpeza donosi priče Marije Krtinić Veckov, Sare Kopeczky, Andree Popov Miletić, Julijane Matanović, odlomak iz romana Lakrimarijum Aleksandra Tanurdžića, kao i odlomak iz mog romana u nastajanju Među Šojmankama (nagovorile su me… urednice, ne Šojmanke), zatim priče Jura Perišića, Ljiljane Pticine i Branke Smoje. Od prevedene proze pročitajte priču Masima Đecija “Poslednji Kativikov pozdrav”, iz knjige Bliske zvezde koja će uskoro biti objavljena na srpskom (NoRules).

Takođe, pripremili smo vam poseban desert u vidu Libartesovog gozbenog leksikona, gde su autori objavljeni u ovom broju, ali i mnogi drugi, odgovorili na dva važna pitanja. Leksikon će biti otvoren do objavljivanja novog broja, tako da, ako budete želeli da se upišete, pošaljite nam odgovore na mejl. Najkaloričnija rešenja će biti uvrštena u leksikon.

Još jedna prolećna novina je Libartesova čitaonica petkom. Pratite nas na društvenim mrežama, gde ćemo objavljivati čitanja regionalne proze i poezije svakog petka.

I za kraj, naravno, citat iz Platonove Gozbe koji na više načina koketira sa saržajem broja:

– Šta je onda Eros?

– Sredina između smrtnog i besmrtnog.

–  Kakvu moć ima?

– Da objašnjava i donosi bogovima ono što dolazi od ljudi, a ljudima ono što dolazi od bogova.
*
O čemu bi, o Sokrate, pričao da znaš da će sutra biti smak sveta? I kakvu bi gozbu tada priredio?

 

 

Related posts

Reč urednice – Ecce Femme

Libartes

Uvodna reč – Libartes amatoria

Libartes

Reč urednice, Italijanski temat

Libartes